Bučno olje se uporablja predvsem pri hladnih jedeh, kjer se uporablja za izboljšanje okusa in dekoracijo, tudi tople hrane. Bogato z vitaminom E ima prijeten okus po bučnih semenih in je kot nalašč tako za sladke in slane jedi kot tudi za kozmetiko. Ne preseneča, da se bučno olje imenuje ‘lekarna v žlički’. Si želiš vsak dan svojo žličko zdravja?

Hladno stiskano bučno olje  ima blag okus in ga lahko uporabljamo v sladkih jedeh, kot so palačinke, kaša, sadne solate in druge sladice. Odličen je tudi za juhe, solate ali za izboljšanje okusa katere koli surove hrane.

Bučno olje postrežemo le hladno, za cvrtje nikoli ne uporabi bučnega olja, ker se uničijo vsa dragocena hranila

V zadnjem času se v kulinariki pojavlja tudi moka. Dobimo jo iz bučnih briketov (pogača) kot ostanek po tem, ko iz bučnih semen iztisnemo olje. Moka iz bučnih briketov je zelo hranilna, vsebuje ogromno beljakovin in zato jo je res škoda zavreči.

Zabelenje solate z kakovostnim oljem preko žlice

Bučne brikete zmeljemo v moko in jo uporabimo v kulinariki za kakšen posip, dodatek testu kruha, peciva… In naj bo prvi recept kar hlebec z moko iz bučne pogače in drožmi, ki si ga bom izposodil iz kulinaričnega bloga Urške Fartelj “220 stopinj poševno”.

Krema za telo iz hladno stiskanega bučnega olja

Recept za kremo iz bučnega olja sestavine:

  • 2 žlici hladno stiskanega bučnega olja iz ekološke pridelave
  • 1 mandljevega olja
  • 1 žlica medu

Vse sestavine dobro premešamo in dobili bomo čudovit koncentrat hranil za kožo. Kremo nanesemo na telo pred tuširanjem in pustimo učinkovati najmanj 15 minut. Nato stopimo pod tuš in kremo speremo z mlačno vodo. Sledi tuširanje, nekaj časa se tuširamo izmenoma z vročo in zelo mrzlo vodo. Tuširanje zaključimo z mlačno vodo in se takoj zavijemo v veliko brisačo in nato še v odejo in gremo počivati na najmanj eno uro.