Bučnice izvirajo iz subtropskih in tropskih predelov Amerike, kjer so jih pridelovali že pred več kot tisoč leti, v Evropi pa jih poznamo po zaslugi Krištofa Kolumba. Pri nas je najbolj razširjena navadna buča Cucurbita pepo in Maxima, katere plodovi so po obliki, barvi in velikosti zelo različni.

Tudi hladno stiskano bučno olje je dobrega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, znano je po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja.

Od vseh oljaric imajo bučnice daleč največ cinka, magnezija in železa. Če dnevno pogrizete pol pesti očiščenih semen, preskrbite za 28 % dnevnih potreb po železu, 52 % po manganu, 46 % po magneziju, 17 % po proteinih in 17 % po cinku.

V semenih bučnic so tudi fitosteroli. To so spojine, ki so strukturno podobne holesterolu. Če jih med prehranjevanjem redno uporabljamo, zmanjšujejo raven holesterola, obenem izboljšujejo imunski sistem in preprečujejo pojav raka.

V otroški prehrani skupaj z drugimi oljaricami, recimo z lanom, predstavlja bogat izvor maščobnih kislin omega 3 in omega 6, nujnih za ravnovesje hormonov, delovanje možganov in zdravje kože.

Vitamin B in vitamin K sta prav tako bogastvo iz bučnih semen in hladno stisnjenega olja. Pomembna sta za zdrave kosti, mišice in neizogiben proces zgoščevanja krvi. Obstajajo dokazi, da uporaba bučnih semen in olja kot pomožnega zdravilnega sredstva lahko pomaga pri zdravljenju parazitskih okužb.

Za tiste starejše starše, babice in dedke so bučnice zelo pomembne, ker ščitijo pred zlomi kosti, in to zahvaljujoč cinku, s katerim je hladno stiskano olje iz bučnih semen bogato.

Hladno st. bučno oje dokazano varuje in preprečuje benigno hiperplazijo prostate,

..ki prizadane visok delež zrelih in starejšh moških. To je posledica snovi, ki jih vebuje hladno stiskano olje iz semen bučnic, med njimi beta sitosterolov in cinka.

Beta sitosteroli so fitosteroli (rastlinski hormoni), ki imajo podobno sestavo kot androgeni in estrogeni človeških hormonov. Ko v organizmu takšni hormoni začnejo upadati koristi uživanje fitosterolov.

Uživanje olja (ki ohrani vse lastnosti semen) je priporočljivo zaradi varovanja prostate, pa tudi za zdravljenje razdražljivega mehurja, saj dobrodejno učinkuje na mišični tonus mehurja. Sem sodijo težave pri mokrenju, šibek curek pri odvajanju vode, pogosto tiščanje na vodo, naknadno kapljanje itd.

Kot dodatno pomoč lahko poskusimo tudi nesladkan čaj iz zdrobljenih bučnih semen, pripravljen kot prevretek.

Preprečuje težave s sečevodom tudi pri ženskah.

Z njim si lahko pomagajo tudi ženske, ki imajo težave z inkontinenco (uhajanje urina), zdravi mehur, zavira vnetja in cistitis.

Spodbuja tudi nastajanje mleka pri doječih materah in pomirja želodec.