Sodobna medicina pritrjuje, da ima črna kumina zdravilne moči, v farmaciji pa so že patentirali številne snovi, ki so jih izolirali iz te rastline.

Potrjeni patenti se nanašajo na krepitev imunskega sistema, zdravljenje alergij in astme, zdravljenje raka in preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije, zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, kožnih vnetij, ran, bolečin in hemoroidov.

Vključno z različnimi kroničnimi boleznimi kot so tudi vnetna stanja in neplodnost kot tudi različne nalezljive bolezni zaradi bakterijskih, glivičnih, parazitskih in virusnih okužb.

O močeh črne kumine pogosto govorimo. Arabci jo imenujejo tudi Alahov blagoslov, o njej pa pravijo, da naj bi pozdravila vse razen smrti.

Številne raziskave kažejo, da je črna kumina koristna pri astmi, alergijah, povišani ravni holesterola v krvi, diabetesu, preprečevanju kapi, dobrodejno pa deluje tudi na živčevje, hormone in jetra.

Presenetljivo, toda čeprav črna kumina ne vsebuje hormonov, zelo uspešno odpravlja hormonske težave, ne glede na spol.

Še zanimivejša je inteligenca te rastline, ki vedno ve, kaj mora pri komu urediti. Tako pri doječi materi poveča izločanje mleka, pri drugih ženskah pa ne.

Moški z črno kumino hitro dosežejo dvig ravni testosterona,

to pa vpliva na povečanje mišične mase, prispeva k lažjemu hujšanju, preprečuje izpadanje las, dviguje kognitivne zmogljivosti in povečuje libido.

Olje črne kumine v telesu deluje tudi varovalno, saj preprečuje neželene učinke nekaterih zdravil.

Znanstveniki se še posebno posvečajo preučevanju njenega varovalnega učinka na ledvice v času, ko smo prisiljeni jemati antibiotike, saj jih ti zelo obremenjujejo.

Zveni skoraj pravljično, toda za merljive učinke nam ni treba zaužiti več kot nekaj žličk olja oziroma 2 do 3 g semen črne kumine na dan.

Olje črne kumine je uporabno tudi kot moško negovalno kozmetično sredstvo,

ker zelo koristi koži, obenem pa preprečuje nastanek vnetij in okužb. njeno olje zelo močno in bi nas ob njegovi uporabi pekla koža, ga je priporočljivo razredčiti s kakim drugim negovalnim oljem (sezamovo, kokosovo, sončnično …).

Povzeto iz enega od člankov informacijskega središča Zazdravje.net, ki skrbi za kredibilne, preverjene in učinkovite naravne rešitve za različna področja našega življenja.

Izčrpne informacije o varni in učinkoviti uporabi črne kumine si preberite v knjigi Ščepec védenja.