Že od nekdaj so seme rastline Nigella Sativa, častili zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Ima mnogo imen kot npr. črni sezam, črni blagoslov, ljubezen v jutranji meglici (angleži), arabci habbatul barakah ali seme blagoslova, čurokot pri nas pa kar črna kumina, črno seme ali črnika.

Naj kar takoj povem, da Črna kumina botanično ni v sorodu ne s kumino in ne s kuminom.

Je zel katere zdravilne lastnosti so na bližnjem vzhodu v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki, cenjene že več kot 3000 let. Znani arabski zdravnik srednjega veka Ibn Sina je črno kumino opisal kot rastlino, ki lajša prekomerno utrujenost in hkrati simptome depresije.

Tudi Stari Grki in Rimljani so dobro poznali zdravilne učinke črne kumine. Pisca Plinij in Dioskurid sta v svojih zbirkah bolj podrobno opisala rastlino in njene blagodejne učinke na zdravje. Danes pa je rastlina razširjena po vsem svetu, priljubljena je predvsem zaradi številnih koristnih učinkov na telo.

Črna kumina je zelo cenjeno tradicionalno zdravilo, ki velja za panacejo.

Črna kumina je bila nekoč cenjena kot zdravilna rastlina in začimba tudi v Evropi, kjer so še pred dvestotimi leti črno kumino uporabljali v ljudskem zdravilstvu kot sredstvo proti bulam, vnetjem, kačjim ugrizom in steklini. Nato je utonila v pozabo in so jo v osemnajstem stoletju našli samo še na vrtovih v dekorativne namene.

Tisoči cvetov črne kumine nekje v naravi

Vendar je črna kumina doživela preporod, V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa se je zgodil preobrat. S semeni črne kumine so namreč uspešno ozdravili astmo pri dragocenem dresiranem konju. Nasvet za zdravljenje astme so lastniki konja dobili od egipčanskega zdravnika, ki jim je svetoval, naj krmi dodajo še semena črne kumine.

Slavni konj je ozdravel in po nekaterih navedbah naj bi ravno ta dogodek prispeval k ponovni uporabi črne kumine. Sedaj raziskovalci v Evropi in ZDA znanstveno dokazujejo tisto, kar ljudje na bližnjem vzhodu že od nekdaj vedo.

Njeno delovanje poseže v osnovo, zato z njo lahko odpravimo marsikatero težavo.

V arabski medicini so v njej videli zdravilo, ki pomaga telesu uravnati imunski, hormonski in energijski sistem. Črna kumina naj bi imela namreč sinergijske učinke, ki naj ne bi ‘popravljali’ le enega dela telesa. Sodobne raziskave so odkrile izjemne koristi na številnih področjih zdravja.

Črna kumina (Nigella sativa) prvotno izvira iz Indije, V pokrajinah Punjab, Himachal pradesh, Bihar in Assam. Domačini jo poznajo pod imenom »Kalajira« ali »Kalongi«. Sodi v družino zlatičevk in je enoletnica, ki v višino zraste do pol metra.

Semena imajo poprast in rahlo grenek okus, zato jih ponekod uporabljajo namesto popra. Okus semen je najbolj podoben začimbi ajovan, njihov vonj semen pa spominja na vonj koromača ali janeža. Olje čne kumine pridobivamo s hladnim stiskanjem semen.

Pri poimenovanju je pogosto prava zmeda. Ljudje jo nemalokrat zamenjajo s kuminom, predvsem črnim kuminom.

Botanično pa črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Uživanje črne kumine

Najbolj poznana oblika uživanja semen črne kumine je uživanje olja semen črne kumine, saj je olje močno koncentrirano in je enostavno za uživanje. Večinoma se svetuje uživanje 2-3 čajne žličke olja dnevno, na prazen želodec, pred obrokom in/ali pred spanjem. Za preventivo delovanje pa lahko uživate dalj časa tudi zgolj 1 čajno žličko olja dnevno.

Priporoča se, da po 3 do 4 tednih z uživanjem 2-eh do 3-eh žličk prekinemo vsaj za 14 dni ter nato po želji terapijo ponovimo. Uživanje zmletih semen (največ do 2 grama naenkrat) prav tako ni priporočljivo dalj kot 4 tedne.

Torej kot dodatek k jedem in solatam ali pa ga jemljemo kot terapijo in ga tako uživamo vsak dan. Načeloma velja, da terapija traja od 3 do največ 4 tedne z maksimalno 3 čajnimi žličkami na dan.

Opozorila

V običajnih količinah za prehrano lahko črno kumino uporabljate brez strahu, če bi z njo pretiravali, pa bi lahko razdražili želodec in črevesje. Prekomerna uporaba lahko tudi izzove alergije. Prevelike količine zaužitega olja črne kumine lahko povzročijo slabost in drisko.

Olje črne kumine ali semena črne kumine niso primerna za nosečnice. Ker črna kumina niža sladkor v krvi, se morajo diabetiki pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom. Previdnost pri uporabi črne kumine velja tudi za osebe z imunskimi motnjami ali imunsko pomanjkljivostjo.

Seme črne kumine ima lahko komulativni učinek, kadar jemljemo protiasmatična zdravila, protivnetna zdravila, zdravila za zniževanje maščob ali antibiotike.

Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Ni primerno za otroke mlajše od 3 let.

*Nekaj koristnih povezav v angleškem jeziku: