V hladno stiskanem bučnem olju najdemo mešanico snovi, ki pomirjajo, zagotavljajo boljši spanec ter pomagajo premagovati stres in depresijo.

Postopek hladnega stiskanja je pri nas relativno nov, vendar je boljši če želimo ohraniti vitamine in minerale, ki jih vsebuje bučno olje. Ti se v procesu obdelave pri visoki temperaturi lahko izgubijo.

V procesu hladnega stiskanja se semena ne pražijo in meljejo, ampak se olje dobesedno iztisne iz njih pri nizki temperaturi.

Olje je zato nekoliko svetlejše barve, nežnega vonja in okusa, ki je skoraj enak okusu surovega bučnega semena. Hladno stiskano deviško bučno olje vsebuje vitamin A, vitamin E, vitamin K, cink, magnezij in Omega-3 in Omega-6.

Semena (in iz iz njih izstisnjeno olje) vsebujejo veliko triptofana, ki je esencialna aminokislina in jo telo lahko dobi samo iz hrane.

Zaradi triptofana vitamina B6 in magnezija bučnice pomirjajo in izboljšujejo razpoloženje.

Organizem uporablja triptofan za sintetiziranje nekaterih snovi, ki opravljajo vitalne funkcije, med katerimi je predvsem seratonin, nevrotransmiter zaradi katerega se počutimo bolj veseli in zadovoljni.

Za proizvodnjo seratonina je pomembna tudi prisotnost vitamina B6, ki sodeluje pri presnovi triptofana.

V bučnih semenih in iz njih izstisnjenega olja je še veliko magnezija, ki je pomemben za živčne funkcije, saj omogoča prenašanje živčnih impulzov.

Magnezij zmanjšuje utrujenost, izboljšuje energijsko presnovo in delovanje mišic. Poleg tega ima protibolečinske, pomirjevalne, antidepresivne lastnosti in stabilizira razpoloženje.

Kadar smo pod stresom se zaloge magnezija porabljajo, zato je pomembno, da si zaloge obnavljamo s hrano, ki ga vsebujejo, na primer z hladno st. bučnim oljem ali bučnimi semeni.

Delno povzeto iz revije “Zakladnica zdravja“, tu najdeš še cel kup dobrih informacij o bučnicah.