Pogled na rumeno cvetoče polje sončnic nam poživi dušo. Nobena druga rastlina se ne zna tako lepo smejati in obračati glave in obraza k soncu kot priljubljena sončnica.

Sončnica zares obrača obraz proti soncu, ker so njeni cvetovi heliotropni, kar pomeni, da se ravnajo po soncu. Rastlina skladišči rastlinski hormon avksin, ki nadzira rast na osenčeni strani rastline, zato steblo raste proti svetlobi. Razcvetene rastline se po navadi obrnejo proti vzhodu, ker niso več heliotropne.

Hladno stiskano sončnično olje

Hladno stiskano sončnično olje pridobivam s stiskanjem kakovostnih semen iz kontrolirane ekološke pridelave po posebnem hladnem postopku (kjer temperatura ne presega 40 stopinj Celzija). Dobljeno olje ni beljeno, ni rafinirano in ne vsebuje kemičnih dodatkov.

Naravna sestava olja je v celoti ohranjena. Tako pridobljeno olje ima značilen blag vonj, okus in barvo ter je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, naravnimi voski, vitaminom E in fosfatidi.

Z hladno stiskanim oljem začinimo solato

Doma v glavnem (zaradi višje točke dimljenja) uporabljamo rafinirana “mrtva” olja za cvrtje, praženje, ki pa so brez vrednosti za naše zdravje in se z lahkoto najde tudi na solati in še kje. Zato naj bodo za solate, marinade, prelive in polivke…  v bližini tudi hladno stiskana olja, če ima olje kontrolirano poreklo (pisno potrdilo-certfikat) še toliko bolje.

Sončnično olje se pogosto uporablja in je priljubljeno v tradicionalni medicini in kozmetologiji.

Mlada japonka naslonjena na vejo

Hladno stiskano olje je vključeno v večino mask za lase in izdelkov za nego obraza in telesa. Sestava odlično vlaži in neguje povrhnjico na celični ravni. Suha koža prevzame nedotaknjeno strukturo in postane bolj elastična. Povečana je regeneracija celic.

Dokazano je, da maščobne kisline iz tega rastlinskega olja blažijo simptome, povezane z občutljivostjo kože in vnetnimi kožnimi motnjami, ter ščitijo kožo pred fotopoškodbami in fotostaranjem.

Preostala masa po stiskanju (pogača-briketi) je odlična krma za živali. Krave, hranjene z dodatkom te mase, dajejo znatno več mleka, konji postanejo bolj vitalni in iskri.