Slabega vina običajno ne pijemo z dobro hrano, enaka logika naj bi veljala tudi za olja v kuhinji in izbira kakovostnega olja iz sončničnih semen je nujno potrebna za uspeh v kuhinji. Pri izbiri bodimo pozorni predvsem da je…

steklenica temne barve in na etiketi piše “Hladno stiskano” kar pomeni, da je bilo olja stiskano pri nizki temperaturi in je ohranilo svojo aromo in hranila, ki bi jih sicer v fazi predelave uničila toplota.

Preverimo datum, večina steklenic ima napis “Uporabno najmanj do”, rok uporabnosti zaprte steklenice je približno 18 – 24 mesecev in se prepričano, da ne kupujemo nečesa, kar že nekaj časa stoji na policah trgovin. Motnost olja in usedline so naravni pojav, ki ne vpliva na kakovost olja.

Pravilno shranjeno sončnično olje, v temni steklenici, v temnem in hladnem prostoru (do 16 °C) obdrži svežino tudi 24 mesecev in več.

Rastlinskim oljem najbolj škodujejo svetloba, zrak in temperatura, zato olja ni primerno hraniti na kuhinjskem pultu. Po nakupu sončnično olje shranimo v temnem prostoru ali shrambi (12 – 25 °C), stran od neposredne sončne svetlobe in pokrovček po uporabi dobro privijemo.

KORENČKOVO OREHOV KOLAČ

z kremo iz kremnega sira

Rezina korenčkovo orehove torte z prelivom iz kremnega sira na krožničku.

[ Za pripravo potrebujemo ]

Sestavine za biskvit premera cca. 20 cm:

250 ml sončničnega olja
(uporabimo kakovostno olje)
4 velika jajca
225 g rjavega nerafiniranega sladkorja
200 g korenja, olupljenega in grobo naribanega
300 g moke za samostojno vzhajanje
2 čajni žlički pecilnega praška
1 čajno žličko mlete mešanice začimb
1 čajno žličko mletega ingverja
75 g orehov, olupljenih in nasekljanih,
plus 8 polovic za okrasitev

​maslo za namastitev pekača

Sestavine za kremo (glazuro):

50 g masla (sobne temperature)
25 g sladkorja za glazuro
250 g polnomastnega sira (sobna temperatura)
3 kapljice vanilijevega izvlečka
(ali vanilijeve arome)

V tem receptu za korenčkov kolač je za kremo pomembno uporabiti polnomastni kremni sir; če bomo uporabili podoben sir z nizko vsebnostjo maščob bo krema odtekla s kolača. Korenčkov kolač bo z pravim sirom lep na pogled in sočen, potrudimo se in poiščimo pravi polnomastni kremni sir. Če je kuhinja topla, torto hranimo v hladilniku.

ZDAJ PA KORAK ZA KORAKOM

1     Pečico segrejte na 180 ° C (z ventilatorjem 160 ° C / plin na 4). V dva 20 cm široka okrogla pekača položimo in lepo poravnamo papir za peko, papir bo služil kot podlaga za kolač.  Torej za vsako polovico kolača svoj pekač, tak način peke ima več prednosti.

Pekač 20 cm za peko kolača iz pločevine

2     V veliki skledi združimo – zamešamo vse sestavine za kolač. Ko je zmes pripravljena jo enakomerno razporedimo v pekača.

3     Pekača damo v pečico in pečemo približno 35 minut ali dokler se masa ne dvigne in postane zlato rjave barve ter se skrči stran od roba. Ko je kolač gotov ga vzemimo iz pečice in postavimo na žično stojalo (ali kam drugam), da se ohladi.

4     Naredimo kremo-glazuro: v skledo odmerimo maslo, sladkor za kremo, kremni sir in vanilijev izvleček (aromo) ter z rokami ali električnim mešalnikom mešajmo, dokler se gladko in dobro ne premeša.

5     Na en kolač razporedimo polovico kreme, drug kolač položimo na vrh in preostalo kremo razporedimo po vrhu tako, da krožno nanašamo in naredimo vzorec vrtinčenja. Vrh torte okrasimo s polovičkami orehov. Kolač je pripravljen…  DOBER TEK !

SOLATNA POLIVKA

Več vrst solate na velikem kamnitem krožniku zalivamo s polivko

[ Uporabimo ]

      • 12o ml  (112 g) hladno stiskano sončnično olje
      •  60 ml  ( 56 g) jabolčnega kisa
      • Pol čajne žličke domačega medu in ščepec soli

Dobro pomešajmo kakovostno sončnično olje in naravni nefiltrirani jabolčni kis (dober je tudi običajen filtriran). Dodamo med in ščepec soli in spet mešamo. Evo, naredili smo ¼ skodelice polivke za svojo najljubšo solato, lahko uporabimo tudi kot marinado. Slastno!