Olje črne kumine je čudovito vsestransko sredstvo za regeneracijo in pomladitev celic, tkiva in kromosomov. K temu pripomore visok delež linolenske kisline, ki kožo ščiti pred izsušitvijo in s tem poživlja celično presnovo.

Namesto da bi slepo kupovali skrivnostne kozarce krem ​​iz veleblagovnic, kot so to počele pretekle generacije, potrošniki danes želijo natančno vedeti, kaj je v njihovih izdelkih, da se lahko izognejo škodljivim kemikalijam v prid preprostih, aktivnih sestavin.

Je eno najlažjih olj, se zelo dobro in hitro vpije v kožo, ki postane gladka in voljna.

Povpraševanje po naravni, učinkoviti negi kože in odkrivanje formul, ki ustrezajo tem potrebam, gre seveda z roko v roki. Ko torej iščemo in ujamemo novo sestavino; ali še bolje, staro, a dobro. Olje je mogoče uporabiti čisto, zlasti pri lokalnem nanosu, čeprav ga pogosteje mešamo s cenejšimi ali drugimi terapevtsko specifičnimi baznimi olji.

Obraz mladega dekleta z čudovito kožo med cvetjem.

Torej, kaj konkretno je tako super pri tem eksotičnem črnem eliksirju? Strokovnjai se radi sklicujejo na tri lastnosti: antibakterijsko, protivnetno in proti staranju. Olje je primerno za vse tipe kože in je posebno učinkovito pri aknah in proti staranju kože.

Olje črne kumine je borec proti aknam, zamašenim poram in vnetjem.

Ena najprivlačnejših prednosti olja črne kumine so njegove antibakterijske in protivnetne lastnosti, ki delujejo na zmanjšanje zamašenih por in nadzorujejo mastnost, ukrotijo ​​pordelost in pomirjajo draženje, vključno z ekcemom. Preprosto vmasiraj nekaj kapljic izdelka v obraz in pričakuj rezultate v nekaj dneh.

Učinkovito zapolnjuje fine linije in gube in se odlično obnese proti staranju kože.

Zelo težko bo najti olje, ki je bolj hranilno kot seme črne kumine. Vsebuje namreč več kot 100 vitaminov in mineralov, med katere spadajo vitamini A, B in C, ki koži pomagajo zadržati vlago in ohraniti elastičnost.

Olje črnega semena vsebuje tudi različne sestavine, kot so timokinon, karvakrol, t-anetol in 4-terpineol, ki odstranjujejo radikale. Te spojine pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi prostimi radikali, ki so prisotni v telesu in okolju. Oksidativna škoda lahko privede do prezgodnjih znakov staranja (npr. drobne črte in gube). Maščobne kisline v olju zmanjšujejo videz drobnih linij in gub.

Poleg tega se je lokalno olje črnega semena izkazalo za učinkovito rastlinsko zdravilo za pomirjanje suhe, neudobne kože.

Izbledi in razbarva temne lise na koži

Olje uporabljajte dosledno vsak dan  in temne lise, ki jih povzroča staranje, hormoni in poškodbe od sonca, bodo lahko zbledele. To gre zahvaljujoč vitaminu A, aminokislinam in maščobnim kislinam, ki sodelujejo pri obnavljanju kožnih celic in sčasoma zmanjšujejo ta pojav.

Študije so pokazale, da je nigella sativa zaradi svojih protibakterijskih in antioksidativnih lastnosti koristno sredstvo in zdravilo v primeru ekcemov, luskavice, ureznin in ran.

Evo, predstavim ti še tri uspešne recepture oljnih mešanic za nego kože z črno kumino (nigella sativa). Pomagale ti bodo.

Zaščitna dnevna nega kože

Lep ženski obraz negovan z oljem črne kumine

Veliko težje je zmanjšati znake staranja, ko se ti že naselijo, zato naj se zaščita kože pred sledovi časa začne že dovolj zgodaj.  Nikoli ni prezgodaj, da bi kožo nahranili z ustreznimi maščobnimi kislinami in antioksidanti. Te bodo negovale in okrepile lipidno pregrado, ki se nahaja v povrhnjici. Prav ta lipidna pregrada ščiti kolagen in pomaga ohraniti njegovo vlažnost, elastičnost in rožnatost kože.

Spodaj je mešanica olj, ki jo lahko uporabimo kot vlažilno kremo vsako jutro pred nanosom ličil in vsak večer. Koliko uporabiti, je odvisno od osebnih okusov ter starosti in tipa kože. Koža naj jo absorbira v nekaj minutah. Zvečer jo lahko nanesemo več, ker bo koža vpijala tudi ponoči med spanjem.

Če želimo naši mešanici za dnevno nego kože dodati tudi vonj uporabimo sledeča eterična olja (1% v 50 ml)

Premagajmo Ekcem ali Dermatitis

Lesene puzzle z črkami dermatitis

Je zapleteno vnetno stanje, ki povzroči srbeča ali nesrbeča pordela mesta na koži po obrazu, vratu, rokah in kožnih gubah. Sprožilci lahko izvirajo iz različnih razlogov, vključno z alergeni, ki jih vsebujejo hrana, hišni ljubljenčki, zrak, kemična dražilna sredstva, oblačila, stres in življenjski slog, genetski, mikroorganizmi ali paraziti. Pogosto je težko najti razlog(e), ki povzročijo stanja, katera lahko povzročijo hudo nelagodje in bolečino.

Uporabiš lahko tudi samo črno kumino, ali po želji narediš mešanico protivnetnih olj.

Po želji dodamo še vonj z sledečimi eteričnimi olji (1% v 100 ml)

Steklenička naj bo temne barve, hraniti v temnem prostoru.

Proti staranju kože s črno kumino

Trije obrazi gospe, od postaranega do mladostnrga z nigello-

Uporabimo lahko olja, katera pomagajo zmanjšati značilne znake staranja. Olja, ki so dragocena zaradi svojih antioksidantov in protivnetnih lastnosti.