Frankovski kralj in cesar Karl Veliki je ukazal gojiti črno kumino po vseh samostanskih vrtovih kot eno pomembnih zdravilnih rastlin. Tako se je pričelo gojiti črno kumino povsod po Evropi. Semena so uporabljali kot začimbo pri peki kruha ter nasploh v kulinariki.

Olje črne kumine lahko uporabimo v prelivih za solato, dodamo v napitke ali ga zaužijemo z žlico. Visoko hranljivo olje lahko dodamo v sadne ali zelenjavne smoothije, solatne prelive, pomake, juhe ali ga kot začimbo dodajmo na zelenjavo, v testenine, riž, krompir…  lahko pa ga preprosto zaužijemo eno čajno žličko.

Olje ali semena črne kumine sta lahko odlično dopolnilo naši zdravi prehrani. Paziti moramo le, ker je olje je zelo pikantno (tudi seme), da ne preglasi ostalih sestavin.

Posušena ali surova črna semena uporabimo v receptih. Zavedajmo se, da imajo črna semena tako kot olje močan grenak okus. Primerjali so jih s kombinacijo čebule, črnega popra in origana. Suho pražena semena se najpogosteje uporabljajo v curryju, stročnicah ali solatah. Uporabimo jih kot zanimivo aromo za kruh, dodajamo jih lahko tudi v vložene kumarice in še kam.

Seme črne kumine preprosto vmešajmo v testo po našem najljubšem receptu. V 450 g moke dodamo 56 g semen črne kumine ali nanesemo mešanico rumenjaka in vode na vrh štruce in pred peko potresemo s semeni.

Nekateri dodamo seme črne kumine skoraj povsod, v juhe, omako, solate in zelenjavo, na slano pecivo…

Recepti so izbani iz literature angleško govorečega področja, zato tudi nenavadne merske količine sestavin. Če malce zaokrožimo ne bo nič narobe, lahko pa se držimo številk, saj nam današnje kuhinjske tehtnice to  tudi omogočajo.

KISLI RŽENI KRUH
z črno kumino

Dva sveže pečenega hlebca rženega kruha na kmečki mizi

[Za en hlebec potrebujemo]

          •  227 g pšenične moke
          •  454 g ržene moke
          •  1 čajna žlička (5 g) soli
          •  1 jušna žlica (30 ml) olja črne kumine
          •  2 skodelici (480 ml) maslenega mleka – pinjenec
          •  ½ skodelice (114 g) masla
          •  1 paketek kvasa
          •  227 g naravnega starterja (proces mlečnokislinske fermentacije)
          •  ¼ skodelice (60 ml) mleka
          •  3 žlice (45 g) semen črne kumine

Sestavine zamešamo v testo, ki naj ne bo preveč lepljivo. Hranimo na toplem in pustimo, da se dvigne na približno dvakratno velikost. Dodamo malo moke, testo spet zgnetemo in oblikujemo v hlebček. Z nožem naredimo reže, popršimo ali z ščetko nanesemo malo mleka, da lahko potresemo s semeni črne kumine. Testo naj ponovno vzhaja. Nato pečemo pri 176 °C, 40 do 50 minut.

Na naslednji srani: Špinačna kokosova curry juha z rdečo lečo

Frankovski kralj in cesar Karl Veliki je ukazal gojiti črno kumino po vseh samostanskih vrtovih kot eno pomembnih zdravilnih rastlin. Tako se je pričelo gojiti črno kumino povsod po Evropi. Semena so uporabljali kot začimbo pri peki kruha ter nasploh v kulinariki.

Olje črne kumine lahko uporabimo v prelivih za solato, dodamo v napitke ali ga zaužijemo z žlico. Visoko hranljivo olje lahko dodamo v sadne ali zelenjavne smoothije, solatne prelive, pomake, juhe ali ga kot začimbo dodajmo na zelenjavo, v testenine, riž, krompir...  lahko pa ga preprosto zaužijemo eno čajno žličko.

Olje ali semena črne kumine sta lahko odlično dopolnilo naši zdravi prehrani. Paziti moramo le, ker je olje je zelo pikantno (tudi seme), da ne preglasi ostalih sestavin.

Posušena ali surova črna semena uporabimo v receptih. Zavedajmo se, da imajo črna semena tako kot olje močan grenak okus. Primerjali so jih s kombinacijo čebule, črnega popra in origana. Suho pražena semena se najpogosteje uporabljajo v curryju, stročnicah ali solatah. Uporabimo jih kot zanimivo aromo za kruh, dodajamo jih lahko tudi v vložene kumarice in še kam.

Seme črne kumine preprosto vmešajmo v testo po našem najljubšem receptu. V 450 g moke dodamo 56 g semen črne kumine ali nanesemo mešanico rumenjaka in vode na vrh štruce in pred peko potresemo s semeni.

Nekateri dodamo seme črne kumine skoraj povsod, v juhe, omako, solate in zelenjavo, na slano pecivo...

Recepti so izbani iz literature angleško govorečega področja, zato tudi nenavadne merske količine sestavin. Če malce zaokrožimo ne bo nič narobe, lahko pa se držimo številk, saj nam današnje kuhinjske tehtnice to  tudi omogočajo.

KISLI RŽENI KRUH z črno kumino

Dva sveže pečenega hlebca rženega kruha na kmečki mizi

[Za en hlebec potrebujemo]

          •  227 g pšenične moke
          •  454 g ržene moke
          •  1 čajna žlička (5 g) soli
          •  1 jušna žlica (30 ml) olja črne kumine
          •  2 skodelici (480 ml) maslenega mleka - pinjenec
          •  ½ skodelice (114 g) masla
          •  1 paketek kvasa
          •  227 g naravnega starterja (proces mlečnokislinske fermentacije)
          •  ¼ skodelice (60 ml) mleka
          •  3 žlice (45 g) semen črne kumine

Sestavine zamešamo v testo, ki naj ne bo preveč lepljivo. Hranimo na toplem in pustimo, da se dvigne na približno dvakratno velikost. Dodamo malo moke, testo spet zgnetemo in oblikujemo v hlebček. Z nožem naredimo reže, popršimo ali z ščetko nanesemo malo mleka, da lahko potresemo s semeni črne kumine. Testo naj ponovno vzhaja. Nato pečemo pri 176 °C, 40 do 50 minut.

Na naslednji srani: Špinačna kokosova curry juha z rdečo lečo

Curry Curry recepti so naravno prežeti z aromatičnimi in ostrimi okusi, kot so kurkuma, kumin, muškatni orešček in kajenska paprika. V Curry lahko dodamo tudi goveje meso, zelenjavo kot so bučke, sladki krompir, gobe... Zaradi že tako močne arome so currey-i odlični recepti, kjer lahko eksperimentiramo z semeni črne kumine!

Špinačna kokosova curry juha z rdečo lečo

[Veganska jed, brez glutena]

Carriy juha polna dobrih sestavin posneta z vrha

Sestavine

- 1/2 skodelice leče - 1 1/2 skodelice vode - 4 žlice kokosovega masla - 400 g malo popečenega paradižnika - 1 čajna žlička rdeče kari paste (neobvezno) - 1 čajna žlička čilija v prahu - 1 čajna žlička koriandra - 1 čajna žlička črne kumine (namesto navadne kumine) - 1 čajna žlička kurkume - Sol, po okusu - 1/3 vrečke drobnega korenja (korenje za otroke) - 1/3 vrečke zamrznjene špinače - Veganska kisla smetana, za okras (slika)

Priprava

1. Vse vrzimo v lonec, razen špinače.

2. Sestavine zavremo in jih nato kuhamo 35 - 45 minut.

3. Ko postaneta korenje in leča mehka, dodajmo špinačo.

4. Jed je pripravljena ko se zamrznjena špinača segreje, sveža pa lepo uleže, izključimo in postrežemo. Okrasimo s kislo smetano.