Seme Nigella sativa (N. sativa) se že stoletja uporablja v različnih civilizacijah po svetu za zdravljenje različnih človeških in živalskih tegob.

Do zdaj so številne raziskave pokazale, da je seme Nigella sativa in njegova glavna aktivna sestavina timokinon zdravilno in zelo učinkovito sredstvo proti različnim boleznim, vključno z različnimi kroničnimi boleznimi kot so:

  • nevrološke in duševne bolezni
  • srčno-žilne motnje
  • rak
  • diabetes
  • vnetna stanja in neplodnost kot tudi različne nalezljive bolezni zaradi bakterijskih, glivičnih, parazitskih in virusnih okužb.

Je ena izmed rastlin z najširšim spektrom zdravilnega delovanja.

Priljubljena je predvsem zaradi številnih koristnih učinkov na telo. Deluje protibolečinsko, protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično, deluje pa tudi kot antihistaminik (proti alergiji), antioksidant, imuno stimulant (spodbuja imunsko odzivnost), lajša astmo ter znižuje visok tlak.

Znanstveniki so do sedaj odkrili, da semena črne kumine vsebujejo osem od devetih esencialnih aminokislin (skupno jih je okoli 21 odstotkov).

veliko olja (do 38 odstotkov), ki sestoji predvsem iz nenasičene linolne maščobne kisline, ki je omega-6 maščobna kislina in nenasičene oleinske maščobne kisline, ki je omega-9 maščobna kislina, ter nenasičene stearinske in palmitinske maščobne kisline.

Pomembni aktivni snovi v črni kumini sta še nigelon in nigelidin. Nigelon, podobno kot timokinon deluje kot antihistaminik, nigelin pa skupaj z melantinom spodbuja črevesno čiščenje.

Delovanje črne kumine na raka

Vsekakor so zanimive študije o delovanju črne kumine na raka. Več študij dokazuje, da komponente v semenih dokazano zavirajo razne vrste raka. Število znanstvenih člankov* vztrajno raste. Od leta 1964 je bilo opravljenih in objavljenih že več kot 1000 študij ( google prevajalnik).

V zvezi s črno kumino je odobreno tudi nekaj patentov. Patenti se nanašajo predvsem na uporabo za zdravljenje oziroma lajšanje različnih zdravstvenih stanj, kot so na primer:

  • povečanje delovanja imunskega sistema (U. S. Patent 5482711)
  • zdravljenje raka in preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije (U. S. Patent 5653981)
  • zdravljenje alergije in astme (E. P. Patent 1709995)
  • zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, kožnih vnetij, ran in hemeroidov (U. S. Patent 7722906)…

Seme črne kumine vsebuje še kalcij, fosfor, železo, baker, cink ter vitamine C, B1, B3, B6 in folno kislino.

Gre za izredno kompleksno medsebojno delovanje snovi in prav to daje tej začimbi izjemno in raznoliko zdravilno moč.

Uporabljamo jo kot prehransko dopolnilo ali začimbo.

Neverjetni učinki Črne Kumine na…

Staro in mlado polno življenja, skače na plaži ob sončnem zahodu

Prebavila > Črna kumina deluje na vse organe povezane v proces prebave. Njeno olje deluje pozitivno na presnovne procese in hkrati spodbuja prebavo.

Olje blagodejno deluje na prebavni trakt, umirja razdraženo črevo in prebavne krče, pospešuje prebavo, pomaga pri umirjanju želodca, ublaži želodčne razjede, razjede dvanajstnika, zmanjšuje posledice bolezni trebušne slinavke. Čiščenje črevesja spodbujajo sestavine olja črne kumine nigelon, timokinon in melantinom. Uničuje človeške parazite in gliste v črevesju.

Zaradi intenzivnega delovanja priporočam, da po 3 do 4 tednih z uživanjem prekineš vsaj za 14 dni ter nato po želji terapijo ponoviš. Uživanje zmletih semen (največ do 2 grama naenkrat) prav tako ni priporočljivo dalj kot 4 tedne. Več o uživanju črne kumine si preberi v opozorilih prispevka “Uporaba črne kumine”.

Dihala > Črno kumino uporabljajo kot dodatek pri zdravljenju težav z dihalnimi potmi, kot so kašelj, bronhitis, astma in oslovski kašelj. Večkratno nenasičene maščobne kisline iz olja semen črne kumine krepijo obrambne mehanizme organizma in mu pomagajo ohranjati naravno ravnovesje.

Med z oljem črne kumine je naravno ajurvedsko zdravilo, ki ga lahko zaužijete trikrat na dan po eno čajno žlično pred obrokom, in vam bo pomagalo pri težavah z dihali.

Koža > Olje črne kumine je čudovito vsestransko sredstvo za regeneracijo in pomladitev celic, tkiva in kromosomov. K temu pripomore visok delež linolenske kisline, ki kožo ščiti pred izsušitvijo in s tem poživlja celično presnovo. Pomaga pa tudi pri kožnih obolenjih, kot so ekcemi, suha koža, akne in nevrodermatitis.

Ponekod jo uporabljajo tudi v uradni medicini kot pomoč pri nevrodermatitisu in alergijah. Omili kožne bolezni, vključno z luskavico in plešavostjo.

Srce > Elementi, kot so cink, železo, mangan, selen, jod, magnezij in baker, ki ga vsebuje olje črne kumine, pomagajo zdravju srčne mišice. Uporablja se ga tudi pri srčno-žilnih obolenjih. Pomaga namreč pri zniževanju ravni škodljivega holesterola LDL, trigliceridov, krvnega pritiska in krvnih maščob.

Ker redči kri, in pospešuje prekrvavitev je primerna tudi za ljudi, ki imajo težave s krvnim obtokom.